جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ساعت ۱۰:۳۶
 |  5/ شهریور/ 1393 - 9:50
  |   نظرات: بدون نظر
317 بازدید

مغزهای یزدی را نگه‌ دارید

ریس بنیاد نخبگان استان یزدبار دیگر در حالی به خروج فرار مغزهای یزدی هشدار داده است که گفته؛ “برای فرار مغزها و مهاجرت نخبگان باید راهکارهایی بیاندیشیم تا مهاجرت آنان اتفاق نیفتد.”

به گزارش پایگاه خبری بفرو به نقل از هفته نامه پرگار،برابر آمارها هم اکنون نزدیک به 14 هزار نفر تحت پوشش بنیاد ملی نخبگان کشور هستند که این افراد در زمره استعداد برتر قرار دارند.در همین حال،آمارهای استنادی بنیاد نخبگان استان یزد نیز نشان می دهد،افراد تحت پوشش این بنیاد حدود750 نفر نخبه، استعداد برتر و مخترع است، امادر این روزها تنها نظاره‌گر خروج نخبگان خود هستیم.بااین وصف اگرچه اعطای اعتبارات برای نمونه سازی و تجاری سازی، پژوهانه و كمك‌هاي مالي، تسهیلات نظام وظیفه، اعزام نخبگان به عتبات عالیات و عمره، برگزاری جلسات مشترک نخبگان و سرمایه گذاران برای تجاری سازی، معرفی 15 طرح فناورانه به معاونت علمی رییس جمهور برای حمایت و پشتیبانی، تشکیل انجمن مخترعین و مبتکرین در بنیاد نخبگان یزد، برگزاری جشنواره کویر ، برگزاری نشست‌های تخصصی بین مخترعین و مدیران صنعت نساجی، صنایع فولاد و سنگ آهن مرکزی برای رفع مشکل صنایع، توانمند سازی نخبگان تحت پوشش در قالب اردوهای علمی و آموزشی و تعامل با دانشگاه‌ها جهت هم‌افزایی بیشتر، بخشی از فعالیت‌های بنیاد نخبگان یزد برای ماندگاری نخبگان یزدی بوده است اما بعضا شواهد عینی نشان می دهد که این افراد با ارائه بعضا تسهیلات پیچیده ای که برای آنان تعریف می شود دلی برای ماندن در یزد ندارند!

راهکاری برای عدم فرارمغزها

ریس بنیاد نخبگان استان یزد می گوید: برای فرار مغزها و مهاجرت نخبگان باید راهکارهایی بیاندیشیم تا مهاجرت آنان اتفاق نیفتد.قاسم امیریان در نشست هم اندیشی نخبگان یزدی با مدیران و مسوولان استان افزود: سازو کارهایی را فراهم نماییم تا افرادی که مهاجرت کردند بازگردند تا بتوانند در استان منشا اثر باشند.

وی اظهار داشـت: باید قدر داشته هایمان که همان جوانهای خلاق و مستعد هستند را بدانیم و طریق مشارکت و موثر بودن آنها را در زمینه های پیشرفت کشور فراهم نماییم.

رییس بنیاد نخبگان یزد اظهار کرد: با وجود دولت تدبیر وامید و تاکید بر خرد جمعی ومشارکت عمومی خوشبختانه بحث استفاده از نخبگان در رفع مشکلات فرهنگی، اجتماعی واقتصادی و در نهایت داشتن زندگی بهتر برای همه تداعی شده است.

وی اضافه کرد: بنیاد ملی نخبگان و معاونت علمی وفناوری ریاست جمهوری اتفاق نظر دارند که استفاده از ایده نخبگان برای پیشرفت کشور موثر است وامیدواریم که بتوانیم با همکاری فرزندان دارالعلم و دارالعباده و نیز ادارات، صنایع و سازمانهای ذیربط، نشست های پرباری داشته باشیم تا زمینه کاربردی شدن ایده هایی که به پیشرفت استان و کشور کمک می کنند فراهم شود.

نخبه کیست؟

بر اساس آیین نامه احراز استعدادهای برتر و نخبگی بنیاد ملی نخبگان، “نخبه” به فرد برجسته و کارآمدی گفته می‌شود که اثرگذاری او در تولید علم، هنر و فناوری کشور محسوس باشد و هوش، خلاقیت، کارآفرینی و نبوغ فکری او در راستای تولید دانش و نوآوری موجب سرعت بخشیدن به رشد و توسعه علمی و متوازن کشور شود.

“استعداد برتر” نیز به فردی اطلاق می‌شود که به صورت بالقوه نخبه بوده ولی هنوز زمینه‌های لازم برای شناسایی کامل یا بروز استعدادهای ویژه او فراهم نشده است.این فرد دارای ویژگی‌های ممتاز و استعداد خوبی است، جزو رتبه‌های بالای آزمون‌های دانشگاهی است و در المپیادهای علمی ملی و جهانی به مدال دست یافته است.

اما یکی از آسیبهای جدی که بر پیکره مهارت آموزی در کشور وارد شده بی توجهی به نخبگان مهارتی در سنوات گذشته بوده است چرا که این بی توجهی به گسترش فراز مغزها منجر شده و عملا توان متخصصان کارآمد ما را در اختیار دیگر کشورها قرار داده و کشور را از وجود این ظرفیت محروم کرده است.بر این اساس شناسایی نخبگان مهارتی در سراسر کشور و لزوم حفظ و نگهداری این سرمایه‌های با ارزش امری ضروری است. خوشبختانه در این راستا برای نخستین بار پیشنهاد راه‌اندازی شبکه ملی نخبگان از سوی سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای کشور به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری داده شده تا با این کار ضمن جذب و نگهدای نخبگان مهارتی، مشکلات نخبگان در جریان کارآفرینی حل شود و بنیاد ملی نخبگان نیز تسهیلات و قوانینی را در حمایت از ادامه تحصیل و کار و سربازی نخبگان مهارتی به تصویب برساند.

طرح “مهام” (معرفی و هدایت استعدادهای برتر مهارتی) نخستین بار است که به صورت سیستماتیک مطرح می‌شود و بارزترین ویژگی طرح در این است که علاوه بر استعدادها و نخبگان علمی به استعدادها و نخبگان مهارتی هم توجه دارد.

چند پیشنهاد

امروز تربیت نیروی انسانی ماهر که قادر باشد علم و دانش را به کالا و خدمات قابل عرضه در اقتصاد کشور تبدیل کند و همچنین تربیت افراد خلاق و کارآفرین که بتواند با ایجاد ارزش افزوده و تولید ثروت، فرصتهای شغلی پایداری برای دیگران ایجاد کند به عنوان یکی از استراتژی‌های مؤثر توسعه در جهان به شمار می‌رود.

بی تردید آموزشهای فنی و حرفه‌ای، زمینه تقویت و رشد قابلیتهای انسانی را به خوبی فراهم می‌کند و با همراه کردن آموزشهای نظری و عملی این امکان را به وجود می‌آورد که مهارت دیدگان همسویی بیشتری با نیازهای بازار کار داشته و فرصت کسب و کار و جذب در فعالیتهای اقتصای و اجتماعی را به دست آورند.

سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای کشور به عنوان یگانه متولی قانونی آموزش‌های فنی و حرفه‌ای غیر رسمی، نقش مؤثری در کشف، شناسایی و هدایت استعدادهای برتر و نخبگان مهارتی دارد و برگزاری سالانه مسابقات ملی مهارت که تاکنون 15 دوره آن برگزار شده و تشکیل و اعزام تیم ملی مهارت جمهوری اسلامی ایران به مسابقات جهانی مهارت از جمله اقداماتی این سازمان به شمار می‌رود.

با توجه به تاکید دولت یازدهم در گسترش معیارهای شناسایی همه زبدگان و نخبگان علمی، فرهنگی، هنری، سیاسی و اقتصادی و مقابله با هرگونه رفتار گزینشی با نخبگان، شایسته است تا توجه بیشتری به سهم آموزش‌های مهارتی در بودجه کشور صورت گیرد و برنامه شناسایی و ساماندهی نخبگان و استعدادهای برتر به شکل جامع‌تر دنبال شود.

همچنین اعطای تسهیلات بانکی به نخبگان علمی و مهارتی و فراهم کردن امکانات و بسترهای ورود آنان به بازار کار، به کارگیری نخبگان مهارتی در مدیریت‌ها و استفاده از ایده‌های خلاقانه آنها و مشارکت صنایع و واحدهای تولیدی در استفاده از افراد نخبه ماهر و متخصص از جمله راهکارهای موثری است که می‌تواند در فرایند توسعه اقتصاد کشور و در حمایت از شبکه ملی نخبگان و مهارت جویان مورد توجه قرار گیرد


این مطلب را به اشتراک بگذارید sms whatsapp
مدیریت سایت

محدودیت زمانی مجاز به پایان رسید. لطفا کد امنیتی را دوباره تکمیل کنید.

آخرین دیدگاه ها
logo-samandehi
تبلیغات